Leerlijnen

In het onderwijs maken wij gebruik van leerlijnen voor al onze groepen. Deze staan in het groepshandelingsplan. In de leerlijnen staat welke doelen wij willen behalen en welke methodieken wij hiervoor gebruiken. Onderaan deze pagina vindt u per groep de leerroutekaarten.

In de begeleiding aan leerlingen bieden wij verschillendemogelijkheden.

• Intensieve zorg
    Deze zorg is het basisaanbod  en helpt de leerling om mee te komen in het onderwijsaanbod. De leerling krijgt extra instructie, meer lestijd en wij zetten andere materialen in dan in het reguliere onderwijs . Leerlingen met intensieve zorg volgen het basisaanbod uit  onze leerlijnen. Deze leerlingen stromen na groep 8 uit naar een regulier  VMBO of de VMBO stroom van het Auris College Leiden.
  • Kiezen voor een lager aanbod
    Bij deze vorm bieden wij de leerstof vertraagd  aan. Dit doen wij bij leerlingen die om aanwijsbare redenen niet mee kunnen komen in het basisaanbod. Bij jonge leerlingen maken wij deze keuze liever niet. Leerlingen met een lager aanbod volgen het minimum aanbod of het lager dan minimum aanbod uit de leerlijnen. Deze leerlingen stromen na groep 8 uit naar het praktijk onderwijs  of de  praktijkstroom van het Auris College Leiden.
  • Zorg aan leerlingen bij wie het erg goed gaat
    Er zijn ook leerlingen bij wie het erg goed gaat in een vak. Dan wordt er soms voor gekozen meer tijd te besteden aan een vak dat minder goed gaat. Zo kunnen we de doelen van alle vakken behalen. Voor een vak in de groepen 1 tot en met 4 kiezen wij er meestal voor leerlingen wat minder uitleg te geven of wij geven hen extra uitdagende leermaterialen. De leerling blijft dan wel meedoen met het basisaanbod. Dit is ook een mogelijkheid voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. Heeft de leerling meer uitdaging nodig? Dan kunnen wij een verdiepend aanbod aanbieden.  Leerlingen  kunnen ook voor alle vakken een verdiept aanbod krijgen. Deze leerlingen stromen meestal tussentijds uit. Na groep 8 stromen deze leerlingen door naar de theoretische leerweg van het VMBO.
  • Doubleren (blijven zitten)
    Deze keuze maken wij niet vaak. Mocht het toch nodig zijn, dan kiezen wij bij voorkeur voor doubleren in groep 3.

Elk jaar bekijken we of de leerling een intensief arrangement nodig heeft of misschien kan overstappen naar een licht of medium arrangement. De Commissie van Leerlingenzorg bepaalt in overleg met de leerkracht en de logopedist wat nodig is.  De afspraken worden vastgelegd in het OPP. Met elkaar werken we gericht naar de passende uitstroom van elke leerling.